Nou Barris (no) com Sant Andreu (3)

Nou Barris està allunyada de ser un territori independentista, les organitzacions que representen aquesta tendència són minoritàries al nostre barri. Degut a la immigració espanyola dels anys 50, els veïns es senten molt més espanyols que els seus veïns de Sant Andreu.  Exemple d’això és la presentació de la Taula pel Dret a Decidir una setmana abans de la consulta. L’acte es va celebrar a la plaça Can Fabra i va aplegar un gran nombre de persones.

La Taula pel Dret a Decidir de Sant Andreu s’entén gràcies al marc nacional. Arreu del territori català han proliferat associacions d’aquesta mena, totes amb unes característiques similars. És un projecte que no es posiciona clarament a favor de la independència de Catalunya, sinó a favor de la democràcia, tot i això no ha tingut un gran calatge en el territoris no indepentistes. Totes les postures són benvingudes, però cal destacar que la presencia independentista és major.  És un projecte dirigit a entitats, no a persones individuals. El seu objectiu és donar suport de base a les accions proconsulta del Parlament de Catalunya.

Jordi Banacolocha, gran actor català, va ser l’encarregat de dirigir l’acte. Els parlaments de diferents personalitats i representats d’entitats del barri adherides a la Taula pel Dret a Decidir van reforçar encara més les ànsies democràtiques de la població present. Van tractar diversos temes i en van donar moltes idees. La necessitat de sobirania per poder defensar la cultura i l’educació fou una de les més repetides, sempre relacionada amb la sobirania política i econòmica. La defensa de la democràcia va ser implícita en totes les intervencions, i per això algunes d’aquestes van criticar durament l’immobilisme del govern espanyol.

Presentació de l'acte. Jaume Gil

Presentació de l’acte. Jaume Gil

Les intervencions més llargues van corre a compte del president d’Els Altres Andalusos, Lluís Cabrera, del fundador de la fundació Pare Manel, el Pare Manel i el vicepresident de l’ANC, Jaume Marfany. Cabrera, d’origen popular, va posar molta èmfasi en que la llibertat nacional ha d’anar acompanyada d’una millora de les condicions de vida dels treballadors. Va remarcar que molts dels immigrants procedents de l’Estat espanyol es senten catalans, i aposten pel dret a decidir, fins i tot per la independència. El respecte cap a totes les opinions, cap a totes les formes de pensar van ser les idees que el Pare Manel va voler transmetre. Va afirmar que ell mai havia incitat a cap dels seus feligresos a ser independentistes, sinó a conviure amb altres formes de pensament. “La independència és només el principi” va afirmar Marfany. Així deixava clares les intencions rupturistes del procés sobiranista. Segons Marfany, tenir un Estat és l’única eina, a hores d’ara, per poder lluitar contra la corrupció generalitzada de la política espanyola i catalana, i reconduir l’economia. A la vegada també ha destacat la importància de la cultura i tradicions catalanes per a Catalunya.

L’acte va ser possible gràcies al ingent treball de  les entitats. La Taula pel Dret a Decidir les va convocar cada divendres d’octubre al Centre Cultural els Catalanistes per tal d’organitzar-se de forma eficient. Van ser unes reunions obertes, participatives, on tothom va poder donar la seva opinió.

Deja un comentario