Nou Barris com Sant Andreu (2)

Heron City des de les altures. David Airob

Heron City des de les altures. David Airob

Barcelona va descartar l’11 de decembre ampliar la gran superfície Heron City, ja que no es va presentar un informe d’impacte comercial.  Nou Barris potser va conseguir salvar el comerç del barri, Sant Andreu sembla que torna a perillar l’Eix comercial.

El passat 25 de juliol, el ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el projecte de requalificació dels terrenys propers al centre comercial “la Maquinista”. L’associació de veïns juntament amb un gran nombre d’entitats del barri, rebutgen completament aquesta decisió. Els seu principal motiu és que la concentració de botigues i serveis en un mateix punt, separat del nucli històric comercial,  comporta la destrucció del teixit comercial dels barris (Sant Andreu i Bon Pastor).

Botigues emblemàtiques de Sant Andreu. Dovel.

Botigues emblemàtiques de Sant Andreu. Dovel.

Les solucions polítiques són mínimes per no dir nul·les, tot i això l’Associació de Veïns de Sant Andreu ha intentat reunir-se amb tots els partits presents a l’Ajuntament de Barcelona. Cal dir que si s’haguessin unit per frenar el projecte ho podrien haver aconseguit. El PP, per la seva part, va defensar completament el projecte davant la AV. Va explicar la seva postura durant més de dues hores davant l’Associació i les diferents entitats. Confia plenament en el model dels centres comercials per sobre del comerç de barri. De forma pràctica va fer el paper de govern, ja que CIU no ha volgut en cap moment explicar el projecte als veïns.

Unibail-Rodamco és un dels majors propietaris de centres comercial d’Europa (986 milions d’euros en beneficis l’any 2013), al 2008-2009 va comprar “la Maquinista”. Ha estat fent pressió perquè es requalifiquessin els terrenys, on ara es troba el pàrquing del centre comercial, d’industrial a comercial i habitatge.

Maquinista, centre de consum. Unibail Rodamco

Maquinista, centre de consum. Unibail Rodamco

Actualment “la Maquinista” té 90000 m2 dedicats a sostre comercial. El projecte que es presenta pretén augmentar-lo en 42000 m2. A més a més, es vol construir 625 pisos (50000 m2). Pisos que es sumarien als que encaren resten d’anteriors projectes com el de les Casernes de Sant Andreu, parat fa anys. Els impactes en la circulació viaria de la zona circumdant del centre, en els llocs de treball dels nuclis de Sant Andreu i Bon Pastor,  en la gestió de residus dels habitatges, en l’harmonia arquitectònica dels barris… s’han analitzat de forma insuficient, no més de 4 pàgines per cada aspecte a tenir en compte.

Amb aquesta base, i assessorament legal, l’AV i les entitats s’estan plantejant prendre mesures legals per dilatar el procés i frenar el projecte.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s