Nou Barris com Sant Andreu (1)

Casernes de Sant Andreu durant la Guerra Civil

Casernes de Sant Andreu durant la Guerra Civil

Amb una sèrie d’articles explicaré com conflictes socials que es produeixen a Nou Barris, també tenen el seu homòleg a Sant Andreu.

La urbanització descontrolada ha deixat en el nostre paisatge quotidià grans solars on l’herba és l’única beneficiària, urbanitzacions inacabades, edificis buits, construccions megalòmanes…

La immensa superfície on antigament es trobaven les Casernes de Sant Andreu, n’és un exemple. El pla era revitalitzar la zona dotant-la de diversos serveis (Biblioteca, residència d’avis i de joves, poliesportiu…), d’una gran zona verda i d’uns 2000 habitatges (1200 de protecció oficial, 387 dels quals havien de ser de lloguer). Aquest projecte tenia el consentiment de l’Associació de Veïns, la realitat no. A dia d’avui falten la gran majoria de serveis, s’han construït només 221 habitatges, i la zona verda són les runes de la caserna militar. Per què? Perquè es va prioritzar la construcció d’habitatges, la part més rendible del projecte, però la seva venda no va ser fructuosa. I perquè l’inici de la crisi va portar la fallida de la constructora i la frenada de les obres, amb els seus costos afegits per l’Administració.

Un altre cas de reestructuració urbanística en el nostre barri, no fallit però si incomplet, és el de

El futur de les Casernes?

El futur de les Casernes?

Can Portabella. Es va enderrocar l’antiga fàbrica tèxtil Societat Llanera Barcelonesa i s’hi van construir 220 habitatges d’ús comercial amb capital privat. El problema radica en la obligatorietat de construir 80 pisos de protecció oficial i no fer-ho. El motiu? Els pisos de protecció oficial a l’època del “boom” immobiliari eren molt menys rendibles pels promotors. Actualment són els únics que tenen sortida en un mercat tan degradat com l’immobiliari. Potser per això s’ha iniciat la construcció d’aquests habitatges 10 anys després. El finançament s’aconseguirà mitjançant la venda sobre plànol. Cal destacar que cap govern municipal ha fet res perquè les obres continuessin endavant, ha estat la iniciativa privada que aprofitant el moment actual vol treure’n rèdit.

Aquests casos fan palesa la poca preocupació de l’Ajuntament per l’accés de les classes populars a l’habitatge. Es promociona la venda i el lloguer de mercat per atraure a compradors amb un cert nivell adquisitiu i no es tenen en compte les dificultats d’un gruix important de la població. La renda per càpita al barri de Sant Andreu es troba un 27% per sota de la mitjana de Barcelona, la de Nou Barris un 40%.

Present de les casernes

Present de les casernes

La promesa de serveis, i la construcció d’habitatges innecessaris té el seu parentesc a Nou Barris en casos com la residencia del carrer Molí.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s