Prosperitat, reflex del districte (2)

logo_01

9Barris Cabrejada, diu prou!

Carolina Recio ens analitza des del carrer el barri.

L’empobriment al barri segons les xifres és evident, com es nota?

Els veïns cada cop venen més sovint a demanar-nos ajut. La majoria són aturats de llarga durada, que moltes vegades superen la cinquantena d’edat. La vocalia de sanitat té indicis de que la salut del barri està empitjorant. La gent està deixant d’anar al CAP perquè li recepten medicaments que no es poden pagar. Cada vegada més es detecten problemes en les dietes alimentaries. Els casos de malalties mentals ha augmentat. Els nens i nenes amb caries ha augmentat, ja que no tenen cobertura dental.

El Banc d’Aliments ha triplicat la demanda de productes bàsics. Nou Barris és el districte amb més desnonaments de tot Barcelona, hi ha desnonaments per impagament del lloguer, no només de la hipoteca. Desnonaments que es produeixen sense una solució vàlida per les famílies.

L’augment de la pobresa ha augmentat l’associonisme?

Si, s’ha reforçat el teixit associatiu. No vol dir que siguem molts més a l’hora de fer les coses, vol dir que tenim una capacitat de convocatòria major. Això ha impulsat la campanya de “Nou Barris cabrejada”. 100 entitats del barri han deixat de banda les seves diferencies i han sumat per un projecte comú. La lluita al districte és una tradició, tot s’ha aconseguit així.

Ha augmentat la presencia de la droga? Com es nota?

Si, després de l’estiu, diverses fonts ens han alertat que ha augmentat la presencia de xeringues al terra. El centre mèdic de Xafarines detecta més casos de drogoaddicció. Això està estretament relacionat amb l’augment de la pobresa.

A Nou Barris, als anys 80, quan jo era petita, la droga era una cosa normal.  Semblava que desapareixia, però al 2001 va començar la destrucció de Can Tunis, barriada i important punt de vendes de drogues, això va revifar la venda a Nou Barris. Al 2005 va tornar a desaparèixer, per una presencia major de la policia i una millora de les condicions de vida.

Des de l’AV es reclama un pla de drogues de ciutat eficient. Es demanen més serveis com una narcosala, encara que aquests equipaments creïn discrepàncies entre els veïns. És un problema de salut pública, i s’han d’evitar les infeccions.

Cercavila-Nou-Barris-ENRIC-CATALA_EDIIMA20141103_0563_5

Eldiario.es 21/11/2014

Quina seria la solució per evitar els desnonaments?

Un informe del síndic de Greuges proposa una sèrie de punts, i a la vegada xarxes com 500×20 o la PAH, amb poca presencia al districte, presenten solucions. El problema principal és la falta de voluntat. Hi ha pisos buits i al mateix temps es fan fora de casa a famílies senceres sense donar-los una alternativa viable. S’està gestionant la misèria, enlloc d’acabar amb ella. Es donen solucions temporals i gens eficients. En alguns casos extrems s’ha arribat a separar una família que no estava desestructurada. La salut dels infants és el primer, per això en ocasions s’han cuidat als infants i als pares no.

Quantes famílies calculeu que no tindran aigua, gas i/o llum aquest hivern?

No hi ha dades de res. Sabem que passarà, perquè els veïns venen a dir-nos-ho però no podem quantificar-ho per una manca d’estudi. Només ens podem fixar en el nombre d’ajuts que es donen.

Anuncios

Un comentario en “Prosperitat, reflex del districte (2)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s